От начало нека кажем, че излишъкът на йод е толкова нежелан, колкото и недостигът му. Прекомерният прием не е много препоръчителен, защото също може да причини различни заболявания. Сега да упоменем и хранителните източници, които го съдържат.
Кои храни съдържат йод?
Първо трябва да подчертаем, че основно се съдържа в рибата, орехите и йодираната готварска сол. Богата на йод храна е морската – миди, водорасли, риба, зеле, скариди, вода и сол. Йодираната сол е обогатена с натриев йодид. Естествените източници на йод са също млякото и млечните продукти и яйцата. Понеже присъства и в почвата, лесно може да бъде набавен чрез прием на плодове и зеленчуци. Там, където почвата е бедна на йод, в тези страни проблемът се решава с употребата на йодирана сол.
Дневна доза йод
За да си набавим дневната доза йод е достатъчно да изяждаме по 5-6 ябълкови семчици дневно. Сякаш от само себе си ще се присъединим и към други семена, които могат да ни доставят йод. Семената на пресните домати, люспите на сливите и тъмните сортове грозде, касисът, червеното френско грозде и аронията също можем да включим към списъка с продукти, които ни снабдяват с този елемент. Тези плодове и зеленчуци запазват качествата си даже и при сушене, но не бива да се варят, за да не изгубят свойствата си. Към основните хранителни източници на йод можем да причислим и следните: зеленолистни зеленчуците, бяла ряпа, праз, пъпеш, чесън, аспержи, моркови, зеле, картофи, лук, домати, фасул, овес, сусамови семена, киселец, грозде, градински ягоди.
Защо ни е необходим?
На децата и подрастващите е необходим повече йод, отколкото на възрастните. Същата констатация е валидна и за сезоните. Понеже през лятото тялото е изразходило по-голямо количество йод, то се препоръчва през есенния сезон да компенсираме тази загуба. Това може да стане чрез прием на повече храни, които го съдържат – грозде (особено тъмните сортове), сливи, цвекло. Някои здравословни проблеми се подобряват при прием на йод от деца с умерен йоден дефицит. Той е чудодейно средство срещу отравяния с олово и живак. Също така е ефикасен при грип и възпаление на горните дихателни пътища.
Наистина е добре да се знае, че според мнението на някои автори, има храни, които блокират усвояването на йод. Това се случва когато се приемат сурови и в големи количества. Предозирането също не е за аплодиране, защото при някой хора това води до странични ефекти. В тези случай могат да се наблюдават неща като пожълтяване на зъбите, сълзене на очите, раздразнена кожа и дихателните пътища. Болестта е позната като ,,йодизъм”.
Умерените количества, без липси и излишъци и балансът в тялото са най-добрите средства, за да поддържаме организма здрав, ние да сме млади, красиви и щастливи. Ние можем да Ви помогнем да го постигнете, затова запишете час за преглед още сега!