За да се храним здравословно най-добрият подход е да се елиминират храните, които не са полезни. След това да се включат всички храни, които доставят на човек необходимите за един здравословен начин на хранене вещества. Всяка храна се отразява по различен начин на човек. Всяка кръвна група реагира по различен начин на определени храни, а също така има своите слаби места и силни страни. Затова е добре да научим връзката между храненето и кръвните групи.
Основателни причини да се храним правилно
Всяка кръвна група има специфични потребности. Затова трябва да й бъдат доставени необходимите вещества, за да може организмът да ги използва по най-благоприятния начин. Знаем, че здравето на човек се контролира, чрез правилното хранене, дишане и физическа активност. Нашите системи се нуждаят от баланс и хармония. Те непрекъснато се стремят към стабилност и равновесие, което ние възприемаме като здраве. Тялото не работи добре тогава, когато енергийните системи са дисбалансирани или е нарушена хармонията между тях.
Доказано е, че кръвните групи влияят съществено върху процесите на храносмилане. Те имат отношение към процесите, които протичат в организма ни, начинът, по който се осъществява метаболизмът, разграждането и усвояването на храните и полезните вещества. Съставът на всяко едно хранене има също така и пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка.
Възприехме и схващането, че стомахът се нарича „втори мозък“. Вероятно знаете, че тъканта на стомашно-чревния тракт е в по-голямата си част нервна тъкан. Логично е тогава да се говори, че това с което се храним се отразява на нервната система и на психическото и емоционалното ни състояние. Затова една от първите задачи на човек е да осигури нормално функциониране на храносмилателните органи. Това е така защото няма добро здраве без правилно хранене. Човек, който се грижи за своето здраве и иска да го подобри, трябва да има хранителна култура и да оценява храните, които му осигуряват баланс и хармония.
Връзката между храненето и здравето ни
Ако човек спазва диета съобразена с неговата кръвна група, това гарантира добро усвояване на храната. Това от своя страна е гарант за добро здраве. Някои храни могат да бъдат вредни за една кръвна група, но полезни за друга. Ние можем да повлияем на всяко заболяване и неразположение с въвеждане на оптималния и правилен хранителен режим. Повечето болести водят началото си от неправилното функциониране на стомаха. Храносмилателната система е залогът за нашето здраве. Затова първата стъпка за справяне със здравословните проблеми е промяна на храненето. За целта трябва да снабдим тялото с необходимите му елементи и да осигурим правилното им усвояване.
От храната, която избираме да консумираме, зависи нашият живот и нашето здраве. Точно по тази причина е изключително важно да имаме обективна информация по въпроса за здравословните храни. През последните десетилетия се направиха много нови научни изследвания относно ползите и вредите от храните. Основния поглед е върху тяхното пряко отношение към здравословния статус. Все повече започва се налага правилният подбор на хранителните източници, с които можем да повлияем на повечето здравословни проблеми.
Умножават се научните факти, доказващи лечебното въздействие на храните. Практическият опит също потвърждава това. Доказана е връзката между начина на хранене и заболяванията, както и лечението, чрез хранене. Всяко едно заболяване е продиктувано от липса, недостиг или излишък в организма на някои елемент. Балансирането им би ускорило оздравителните процеси и довело до пълно изцеление. Храната днес не е тази, която са консумирали нашите родители, нито пък техните. Тя не е и тази чиста храна, чийто вкус е оставил трайни следи от детството ми.
Защо е важно да съобразим храненето и кръвните групи?
Ето няколко примера за връзката между храненето и кръвните групи. Установено е, че кръвна група О има повишени нива на стомашната солна киселина, а кръвна група А на кръвосъсирващите фактори. Дори само тези констатации са достатъчни, за да подходим с разум при избора на храни. Човек с кръвна група А ще се чувства зле, консумирайки храни, богати на белтъчини, състоящи се от месо. За сметка на това тези хора ще се чувстват добре, когато се хранят с растителни белтъчини като соя и тофу. От друга страна човек с кръвна група О би се чувствал прекрасно при богата на белтъчини диета.
Науката доказа не само връзката на храненето с кръвната група, а и определянето на индивидуалността по кръвните групи. Така хора с кръвна група АВ се определят като значително по-самостоятелни от хора с кръвна група О, А или В. Друг пример е разликата към реакцията на хората спрямо стреса или тревожните ситуации. Хората с кръвна група А са много по-склонни към тревожност от тези с кръвна група О.
Установено е, че кръвта на човек от група А става по-гъста по време на стрес в сравнение с хората от другите групи. Интересен момент е и този, че хора с кръвна група А и В произвеждат по-високи нива на стресовия хормон на надбъбречната жлеза кортизол. Тези с кръвна група А най-неефикасно елиминират излишния кортизол, в сравнение с останалите кръвни групи. За здрава ендокринна система е необходима правилна хранителна програма. Тя трябва да съответства на вашия начин на живот и цели, включително и ако сте спортуващ човек.
Причините да започнем да се храним здравословно са наистина много. Нека направим първата крачка заедно. Всеки наш клиент получава подробна индивидуална програма, която да следва. Тя включва и насоки свързани със здравословното хранене. Направете правилния избор за вашето здраве сега!